Threat Database Ransomware Попн Рансомваре

Попн Рансомваре

Попн Рансомваре је веома опасан и злонамеран програм који представља озбиљну претњу за рачунаре. Овај конкретан злонамерни софтвер је посебно дизајниран да шифрује датотеке ускладиштене на циљаном уређају, чинећи их потпуно недоступним жртви без кључева за дешифровање, које држе само нападачи. Када се Попн Рансомваре успешно инфилтрира у уређај, одмах спроводи темељно скенирање. Он наставља са шифровањем широког спектра типова података, укључујући документе, фотографије, архиве, базе података, ПДФ-ове и још много тога.

Попн Рансомваре је део злогласне породице СТОП/Дјву малвера. Карактеристична карактеристика овог рансомваре-а је његова пракса додавања екстензије '.попн' имену сваке шифроване датотеке. Штавише, да би испунили своје захтеве и комуницирали са жртвом, нападачи који стоје иза Попн Рансомваре-а креирају текстуалну датотеку под називом '_реадме.ткт' на зараженом уређају, која садржи конкретна упутства о томе како наставити са процесом плаћања откупнине и дешифровања.

Од суштинског је значаја да будете потпуно свесни лукавих тактика које користе сајбер криминалци који дистрибуирају СТОП/Дјву породицу малвера. Ови починиоци често искористе прилику да примене додатни садржај злонамерног софтвера на већ компромитоване уређаје. Међу овим додатним претњама су крадљивци информација као што су Видар или РедЛине , који представљају озбиљну и последичну опасност за осетљиве податке и приватност жртве.

Попн Рансомваре изнуђује жртве за новац држећи њихове податке као таоце

Попн Рансомваре функционише тако што шифрује датотеке жртве и након тога приказује поруку која захтева откуп. Ова порука експлицитно обавештава жртву о шифровању њихових датотека. Наглашава да је једини одрживи метод обнављања података плаћање тражене откупнине и примање кључа и алата за дешифровање од сајбер криминалаца одговорних за напад. Износ откупнине је првобитно постављен на 980 УСД. Ипак, постоји временски ограничена прилика за смањење од 50%, снижавање плаћања на 490 УСД, под условом да жртва контактира нападаче у року од 72 сата. Да би се улило поверење, порука предлаже бесплатну дешифровање која се може извршити на једној датотеци пре него што се изврши било каква плаћања.

Међутим, кључно је бити свестан да жртве често не добијају обећане алате за дешифровање чак ни након што се повинују захтевима за откупнину. Као резултат тога, стручњаци саветују да се не плаћа откуп, јер опоравак података није загарантован, а таква плаћања директно подржавају криминалне активности ових злонамерних актера.

Иако ће уклањање Попн Рансомваре-а из оперативног система спречити даље шифровање датотека, сама ова радња неће вратити податке на које је рансомваре већ утицао.

Озбиљно схватите безбедност својих уређаја и података

Обезбеђивање безбедности уређаја и података од напада рансомвера захтева комбинацију проактивних мера и будних пракси. Ево основних корака које корисници могу применити да би се заштитили од рансомваре-а:

    • Редовно ажурирајте софтвер : Одржавајте свој оперативни систем, антивирусни софтвер и апликације ажурним. Такве исправке често садрже безбедносне закрпе које се баве познатим рањивостима које искориштава рансомваре.
    • Користите јаке и препознатљиве лозинке : Креирајте јаке, јединствене лозинке за све налоге. Такође је кључно избегавати коришћење исте лозинке за више услуга.
    • Омогући двофакторну аутентификацију (2ФА) : Активирајте 2ФА кад год је то могуће. Ово додаје додатни ниво сигурности, захтевајући други облик верификације заједно са вашом лозинком.
    • Редовно правите резервне копије ваших података : правите честе резервне копије основних датотека и података на спољни уређај за складиштење или безбедну услугу у облаку. Такве резервне копије осигуравају да можете опоравити своје податке без плаћања откупнине у случају напада.
    • Користите поуздан безбедносни софтвер : Инвестирајте у реномирани софтвер за заштиту од малвера да бисте открили и блокирали претње рансомваре-а.
    • Образујте себе и друге : Будите информисани о најновијим претњама и техникама рансомваре-а. Образујте себе и чланове своје породице или запослене о најбољим праксама сајбер безбедности.
    • Онемогући макрое у Оффице документима : Онемогућите макрое у Мицрософт Оффице документима, јер се могу користити за испоруку рансомваре-а.

Пратећи ове мере, корисници могу да смање ризик да постану жртве напада претњи и боље заштите своје уређаје и податке од разорних последица таквих претњи. Превенција и приправност су од суштинског значаја за одржавање безбедног дигиталног окружења.

Попн Рансомваре својим жртвама доставља следећу поруку о откупнини:

'ПАЖЊА!

Не брините, можете вратити све своје датотеке!
Све ваше датотеке као што су слике, базе података, документи и други важни су шифровани најјачом енкрипцијом и јединственим кључем.
Једини начин опоравка датотека је куповина алата за дешифровање и јединственог кључа за вас.
Овај софтвер ће дешифровати све ваше шифроване датотеке.
Које гаранције имате?
Можете послати једну од својих шифрованих датотека са свог рачунара и ми је дешифрујемо бесплатно.
Али можемо бесплатно дешифровати само 1 датотеку. Датотека не сме да садржи вредне информације.
Можете добити и погледати алат за дешифровање видео прегледа:
хккпс://ве.тл/т-МДнНткиПМ0
Цена приватног кључа и софтвера за дешифровање је 980 долара.
Доступан је попуст од 50% ако нас контактирате прва 72 сата, та цена за вас је 490 долара.
Имајте на уму да никада нећете вратити своје податке без плаћања.
Проверите своју е-пошту „Спам” или „Јунк” фолдер ако не добијете одговор више од 6 сати.

Да бисте добили овај софтвер потребно је да нам пишете на нашу е-пошту:
суппорт@фресхмаил.топ

Резервишите е-маил адресу да бисте нас контактирали:
датаресторехелп@аирмаил.цц

Ваш лични ИД:'

У тренду

Најгледанији

Учитавање...