Threat Database Ransomware Popn Ransomware

Popn Ransomware

Popn Ransomware vrlo je prijeteći i zlonamjeran program koji predstavlja ozbiljnu prijetnju računalima. Ovaj određeni zlonamjerni softver posebno je dizajniran za šifriranje datoteka pohranjenih na ciljanom uređaju, čineći ih potpuno nedostupnima žrtvi bez ključeva za dešifriranje, koje drže isključivo napadači. Nakon što se Popn Ransomware uspješno infiltrira u uređaj, odmah provodi temeljito skeniranje. Nastavlja šifrirati širok raspon vrsta podataka, uključujući dokumente, fotografije, arhive, baze podataka, PDF-ove i još mnogo toga.

Popn Ransomware dio je zloglasne STOP/Djvu obitelji malwarea. Posebnost ovog ransomwarea je njegova praksa dodavanja ekstenzije '.popn' nazivu svake šifrirane datoteke. Nadalje, kako bi potvrdili svoje zahtjeve i komunicirali sa žrtvom, napadači koji stoje iza Popn Ransomwarea stvaraju tekstualnu datoteku pod nazivom '_readme.txt' na zaraženom uređaju, koja sadrži specifične upute o tome kako nastaviti s plaćanjem otkupnine i postupkom dešifriranja.

Neophodno je biti itekako svjestan lukavih taktika koje koriste kibernetički kriminalci distribuirajući obitelj malwarea STOP/Djvu. Ti počinitelji često iskoriste priliku za postavljanje dodatnog sadržaja zlonamjernog softvera na već kompromitirane uređaje. Među tim dodatnim prijetnjama su kradljivci informacija poput Vidara ili RedLinea , koji predstavljaju ozbiljnu i posljedičnu opasnost za osjetljive podatke i privatnost žrtve.

Popn Ransomware iznuđuje žrtve za novac držeći njihove podatke kao taoce

Popn Ransomware funkcionira tako da šifrira žrtvine datoteke i zatim prikazuje poruku sa zahtjevom za otkupninu. Ova poruka izričito obavještava žrtvu o enkripciji njihovih datoteka. Naglašava da je jedina održiva metoda vraćanja podataka plaćanje tražene otkupnine i primanje ključa i alata za dešifriranje od kibernetičkih kriminalaca odgovornih za napad. Iznos otkupnine početno je postavljen na 980 USD. Ipak, postoji vremenski ograničena prilika za smanjenje od 50%, snižavajući plaćanje na 490 USD, pod uvjetom da žrtva kontaktira napadače unutar 72 sata. Kako bi ulio povjerenje, poruka predlaže besplatno dešifriranje koje se može izvršiti na jednoj datoteci prije bilo kakvog plaćanja.

Međutim, ključno je biti svjestan da žrtve često ne dobiju obećane alate za dešifriranje čak ni nakon što ispune zahtjeve za otkupninom. Kao rezultat toga, stručnjaci savjetuju da se ne plaća otkupnina jer oporavak podataka nije zajamčen, a takva plaćanja izravno podržavaju kriminalne aktivnosti ovih zloćudnih aktera.

Iako će uklanjanje Popn Ransomwarea iz operativnog sustava spriječiti daljnju enkripciju datoteka, ova radnja sama po sebi neće vratiti podatke na koje je već utjecao ransomware.

Ozbiljno shvatite sigurnost svojih uređaja i podataka

Za osiguranje sigurnosti uređaja i podataka od napada ransomwarea potrebna je kombinacija proaktivnih mjera i budnih postupaka. Evo ključnih koraka koje korisnici mogu primijeniti kako bi se zaštitili od ransomwarea:

  • Redovito ažurirajte softver : ažurirajte svoj operativni sustav, antivirusni softver i aplikacije. Takva ažuriranja često sadrže sigurnosne zakrpe koje rješavaju poznate ranjivosti koje iskorištava ransomware.
  • Koristite jake i prepoznatljive lozinke : Stvorite jake, jedinstvene lozinke za sve račune. Također je ključno izbjegavati korištenje iste lozinke za više usluga.
  • Omogući dvofaktorsku provjeru autentičnosti (2FA) : Aktivirajte 2FA kad god je to moguće. To dodaje dodatni sloj sigurnosti, zahtijevajući drugi oblik potvrde zajedno s vašom lozinkom.
  • Redovito sigurnosno kopirajte svoje podatke : Izvršite česte sigurnosne kopije bitnih datoteka i podataka na vanjski uređaj za pohranu ili sigurnu uslugu u oblaku. Posjedovanje takvih sigurnosnih kopija osigurava da možete vratiti svoje podatke bez plaćanja otkupnine u slučaju napada.
  • Koristite pouzdani sigurnosni softver : Uložite u renomirani anti-malware softver za otkrivanje i blokiranje prijetnji ransomwarea.
  • Obrazujte sebe i druge : Budite informirani o najnovijim prijetnjama i tehnikama ransomwarea. Educirajte sebe i članove svoje obitelji ili zaposlenike o najboljim praksama kibernetičke sigurnosti.
  • Onemogući makronaredbe u dokumentima sustava Office : onemogućite makronaredbe u dokumentima sustava Microsoft Office jer se mogu koristiti za isporuku ransomwarea.

Slijedeći ove mjere, korisnici mogu smanjiti rizik da postanu žrtve napada prijetnji i bolje zaštititi svoje uređaje i podatke od razornih posljedica takvih prijetnji. Prevencija i pripravnost ključni su za održavanje sigurnog digitalnog okruženja.

Popn Ransomware isporučuje sljedeću poruku o otkupnini svojim žrtvama:

'PAŽNJA!

Ne brinite, možete vratiti sve svoje datoteke!
Sve vaše datoteke kao što su slike, baze podataka, dokumenti i drugi važni šifrirani su najjačom enkripcijom i jedinstvenim ključem.
Jedina metoda oporavka datoteka je kupnja alata za dekriptiranje i jedinstvenog ključa za vas.
Ovaj softver će dešifrirati sve vaše šifrirane datoteke.
Kakva jamstva imate?
Možete poslati jednu od svojih šifriranih datoteka sa svog računala, a mi ćemo je dešifrirati besplatno.
Ali možemo dešifrirati samo 1 datoteku besplatno. Datoteka ne smije sadržavati vrijedne informacije.
Možete dobiti i pogledati alat za dešifriranje video pregleda:
hxxps://we.tl/t-MDnNtxiPM0
Cijena privatnog ključa i softvera za dekriptiranje je 980 dolara.
Dostupan je popust od 50% ako nas kontaktirate prva 72 sata, ta je cijena za vas 490 USD.
Imajte na umu da nikada nećete vratiti svoje podatke bez plaćanja.
Provjerite svoju e-mail mapu "Spam" ili "Junk" ako ne dobijete odgovor više od 6 sati.

Da biste dobili ovaj softver potrebno je da nam pišete na e-mail:
podrška@freshmail.top

Rezervirajte e-mail adresu za kontakt:
datarestorehelp@airmail.cc

Vaša osobna iskaznica:'

U trendu

Nagledanije

Učitavam...