Threat Database Mac Malware ВантагеГаинс

ВантагеГаинс

ВантагеГаинс је сумњива апликација коју су истраживачи идентификовали. Након детаљног прегледа овог софтвера, стручњаци су утврдили да он спада у категорију рекламног софтвера. Примарни начин рада ове апликације укључује спровођење агресивних и наметљивих рекламних кампања. Поред тога, ВантагеГаинс припада породици АдЛоад адвера и дизајниран је да утиче на кориснике Мац уређаја.

Присуство адвера као што је ВантагеГаинс може довести до озбиљних забринутости за приватност

Адвер је облик софтвера посебно дизајниран да олакша приказивање различитих врста реклама на веб локацијама које корисници посећују или другим интерфејсима са којима комуницирају. Ови огласи обухватају низ формата, укључујући искачуће прозоре, банере, купоне, преклапања, анкете и још много тога.

Међутим, природа ових реклама је често проблематична. Они имају тенденцију да у великој мери промовишу онлајн тактике, непоуздан или потенцијално штетан софтвер и ПУП-ове (потенцијално нежељене програме), ау неким случајевима чак и малвер. Кликање на ове рекламе може довести до разних нежељених последица. Неки огласи се чак могу програмирати да извршавају скрипте, које могу покренути скривена преузимања или инсталације софтвера, често без вашег знања или сагласности.

Важно је разумети да иако корисници могу повремено да наиђу на легитиман садржај кроз ове рекламе, мало је вероватно да његови програмери или овлашћене стране заиста подржавају такав садржај. У многим случајевима ове промоције организују преваранти који користе партнерске програме повезане са различитим производима да би незаконито добили провизију.

Штавише, рекламни софтвер као што је ВантагеГаинс вероватно учествује у прикупљању осетљивих корисничких података. Информације за које су такве апликације заинтересоване укључују детаље као што су посећене веб странице, упити за претрагу, интернет колачићи, корисничка имена и лозинке, информације које могу да идентификују, па чак и бројеви кредитних картица. Када се ови подаци прикупе, могу се продати трећим лицима за профит или на други начин искористити у незаконите сврхе. Ово наглашава потенцијалне ризике повезане са сусретом и интеракцијом са рекламним софтвером и важност одржавања робусних пракси сајбер безбедности ради заштите ваших личних података.

Адвер и ПУП-ови користе различите сумњиве тактике дистрибуције

Адвер и ПУП-ови су познати по томе што користе разне сумњиве тактике дистрибуције за инфилтрирање у системе корисника без њиховог експлицитног пристанка. Ове тактике често искоришћавају недостатак свести корисника и њихову склоност да превиде потенцијалне ризике. Ево како ови злонамерни ентитети користе упитне методе дистрибуције:

  • Пакет софтвера : Једна од најчешћих тактика укључује спајање рекламног софтвера или ПУП-ова са легитимним преузимањем софтвера. Корисници који журе кроз процесе инсталације могу нехотице пристати да инсталирају додатни, нежељени софтвер.
  • Обмањујући инсталатери : Неки инсталатери намерно прикривају рекламни софтвер или ПУП-ове као суштинска ажурирања софтвера или корисне апликације. Корисници можда не схватају да инсталирају потенцијално штетан софтвер.
  • Лажна системска упозорења : Корисници могу наићи на лажне искачуће прозоре или системска упозорења која упозоравају на непостојеће безбедносне претње. Кликом на ова упозорења може доћи до инсталирања лажног сигурносног софтвера, који је заправо ПУП.
  • Крекови софтвера и кључеви : Недозвољени веб-сајтови који нуде крекован софтвер или кључеве могу да садрже скривени рекламни софтвер или ПУП-ове у оквиру ових преузимања. Корисници који траже пиратски софтвер могу несвесно да инсталирају нежељене програме.
  • Злонамерно оглашавање : Злонамерно оглашавање укључује постављање штетних реклама на легитимне веб странице. Кликом на ове рекламе може се покренути преузимање и инсталирање рекламног софтвера или ПУП-ова.
  • Лажна ажурирања : Корисници могу наићи на искачуће прозоре или обавештења која тврде да њихов софтвер, као што су прегледачи или додаци, захтева ажурирање. Кликом на ове упите може доћи до инсталације нежељеног софтвера.
  • Заражени прилози е-поште : Сајбер криминалци често дистрибуирају небезбедне прилоге путем нежељене е-поште. Отварање ових прилога може покренути инсталацију рекламног софтвера или ПУП-ова.
  • Проширења/додаци за прегледач : Од корисника се може тражити да инсталирају наизглед корисна проширења прегледача или додатке који обећавају побољшану функционалност, али заправо уводе злонамерно понашање.
  • Друштвени инжењеринг : Преваранти могу користити убедљиве тактике да убеде кориснике да инсталирају наизглед безопасан софтвер, да би касније открили његову злонамерну намеру.

Ове тактике наглашавају важност практиковања опрезног понашања на мрежи, као што је преузимање софтвера из реномираних извора, пажљиво испитивање упита за инсталацију, редовно ажурирање софтвера и коришћење безбедносних алата како би се спречило ненамерно инсталирање нежељених или злонамерних програма.

У тренду

Најгледанији

Учитавање...