VantageGains

VantageGains е съмнително приложение, което изследователите са идентифицирали. След щателна проверка на този софтуер, експертите са установили, че той попада в категорията на рекламен софтуер. Основният режим на работа на това приложение включва провеждане на агресивни и натрапчиви рекламни кампании. В допълнение, VantageGains принадлежи към семейството на рекламния софтуер AdLoad и е предназначен да въздейства върху потребителите на Mac устройства.

Наличието на рекламен софтуер като VantageGains може да доведе до сериозни опасения за поверителността

Рекламният софтуер е форма на софтуер, специално проектиран да улеснява показването на различни видове реклами на уебсайтове, които потребителите посещават, или други интерфейси, с които взаимодействат. Тези реклами обхващат набор от формати, включително изскачащи прозорци, банери, купони, наслагвания, проучвания и други.

Естеството на тези реклами обаче често е проблематично. Те са склонни силно да насърчават онлайн тактики, ненадежден или потенциално вреден софтуер и PUP (потенциално нежелани програми), а в някои случаи дори злонамерен софтуер. Щракването върху тези реклами може да доведе до различни непредвидени последици. Някои реклами дори могат да бъдат програмирани да изпълняват скриптове, които могат да задействат скрити изтегляния или инсталираня на софтуер, често без ваше знание или съгласие.

Важно е да разберете, че въпреки че потребителите понякога могат да се натъкнат на легитимно съдържание чрез тези реклами, е малко вероятно неговите разработчици или упълномощени страни действително да подкрепят такова съдържание. В много случаи тези промоции са организирани от измамници, които използват партньорски програми, свързани с различни продукти, за да получат незаконно комисионни.

Освен това рекламен софтуер като VantageGains вероятно участва в събирането на чувствителни потребителски данни. Информацията, от която се интересуват тези приложения, включва подробности като посетени уебсайтове, заявки за търсене, интернет бисквитки, потребителски имена и пароли, информация, позволяваща лично идентифициране, и дори номера на кредитни карти. След като тези данни бъдат събрани, те могат да бъдат продадени на трети страни за печалба или използвани по друг начин за незаконни цели. Това подчертава потенциалните рискове, свързани с срещата и взаимодействието с рекламен софтуер и важността на поддържането на стабилни практики за киберсигурност за защита на личната ви информация.

Рекламният софтуер и PUPs използват различни съмнителни тактики за разпространение

Рекламният софтуер и PUPs са известни с използването на различни съмнителни тактики за разпространение, за да проникнат в системите на потребителите без тяхното изрично съгласие. Тези тактики често използват липсата на осведоменост на потребителите и склонността им да пренебрегват потенциалните рискове. Ето как тези злонамерени субекти използват съмнителни методи за разпространение:

  • Обединяване на софтуер : Една от най-разпространените тактики включва обединяване на рекламен софтуер или PUP с легитимни изтегляния на софтуер. Потребителите, които бързат с процесите на инсталиране, могат по невнимание да се съгласят да инсталират допълнителен, нежелан софтуер.
  • Измамни инсталатори : Някои инсталатори умишлено маскират рекламен софтуер или PUP като основни софтуерни актуализации или полезни приложения. Потребителите може да не осъзнаят, че инсталират потенциално опасен софтуер.
  • Фалшиви системни сигнали : Потребителите могат да срещнат измамни изскачащи прозорци или системни сигнали, които предупреждават за несъществуващи заплахи за сигурността. Щракването върху тези сигнали може да доведе до инсталирането на фалшив софтуер за сигурност, който всъщност е кученце.
  • Софтуерни кракове и Keygens : Незаконните уебсайтове, които предлагат кракнат софтуер или Keygens, могат да включват скрит рекламен софтуер или PUPs в тези изтегляния. Потребителите, търсещи пиратски софтуер, може несъзнателно да инсталират нежелани програми.
  • Злонамерена реклама : Злонамерената реклама включва поставяне на вредни реклами на законни уебсайтове. Щракването върху тези реклами може да задейства изтеглянето и инсталирането на рекламен софтуер или PUPs.
  • Фалшиви актуализации : Потребителите могат да срещнат изскачащи прозорци или известия, които твърдят, че техният софтуер, като браузъри или добавки, изисква актуализация. Щракването върху тези подкани може да доведе до инсталиране на нежелан софтуер.
  • Заразени имейл прикачени файлове : Киберпрестъпниците често разпространяват опасни прикачени файлове чрез спам имейли. Отварянето на тези прикачени файлове може да инициира инсталирането на рекламен софтуер или PUPs.
  • Разширения/добавки на браузъра : Потребителите може да бъдат подканени да инсталират привидно полезни разширения или добавки на браузъра, които обещават подобрена функционалност, но всъщност въвеждат злонамерено поведение.
  • Социално инженерство : Измамниците могат да използват убеждаващи тактики, за да убедят потребителите да инсталират привидно безобиден софтуер, само за да открият по-късно злонамерените му намерения.

Тези тактики подчертават важността на практикуването на предпазливо онлайн поведение, като изтегляне на софтуер от надеждни източници, внимателно разглеждане на инструкциите за инсталиране, редовно актуализиране на софтуера и използване на инструменти за сигурност, за да се предотврати неволното инсталиране на нежелани или злонамерени програми.

Тенденция

Най-гледан

Зареждане...