VantageGains

VantageGains je dvomljiva aplikacija, ki so jo prepoznali raziskovalci. Po temeljitem pregledu te programske opreme so strokovnjaki ugotovili, da spada v kategorijo oglaševalskih programov. Primarni način delovanja te aplikacije vključuje izvajanje agresivnih in vsiljivih oglaševalskih akcij. Poleg tega VantageGains spada v družino oglaševalske programske opreme AdLoad in je zasnovan tako, da vpliva na uporabnike naprav Mac.

Prisotnost oglaševalske programske opreme, kot je VantageGains, lahko povzroči resne pomisleke glede zasebnosti

Oglaševalska programska oprema je oblika programske opreme, posebej zasnovana za lažji prikaz različnih vrst oglasov na spletnih mestih, ki jih uporabniki obiščejo, ali drugih vmesnikih, s katerimi komunicirajo. Ti oglasi obsegajo vrsto formatov, vključno s pojavnimi okni, pasicami, kuponi, prekrivnimi elementi, anketami in še več.

Vendar pa je narava teh oglasov pogosto problematična. Ponavadi močno promovirajo spletne taktike, nezanesljivo ali potencialno škodljivo programsko opremo in PUP-je (potencialno nezaželene programe), v nekaterih primerih pa celo zlonamerno programsko opremo. Klikanje na te oglase lahko povzroči različne neželene posledice. Nekateri oglasi so lahko celo programirani za izvajanje skriptov, ki lahko sprožijo skrite prenose ali namestitve programske opreme, pogosto brez vaše vednosti ali soglasja.

Pomembno je razumeti, da čeprav lahko uporabniki prek teh oglasov občasno naletijo na zakonito vsebino, je malo verjetno, da njeni razvijalci ali pooblaščene osebe takšno vsebino dejansko podpirajo. V mnogih primerih te promocije organizirajo goljufi, ki izkoriščajo pridružene programe, povezane z različnimi izdelki, za nezakonito pridobivanje provizij.

Poleg tega oglaševalska programska oprema, kot je VantageGains, verjetno sodeluje pri zbiranju občutljivih uporabniških podatkov. Podatki, ki zanimajo takšne aplikacije, vključujejo podrobnosti, kot so obiskana spletna mesta, iskalne poizvedbe, internetni piškotki, uporabniška imena in gesla, osebne podatke in celo številke kreditnih kartic. Ko so ti podatki zbrani, jih je mogoče prodati tretjim osebam za dobiček ali kako drugače izkoristiti za nezakonite namene. To poudarja potencialna tveganja, povezana s srečanjem in interakcijo z oglaševalsko programsko opremo, ter pomen vzdrževanja robustnih praks kibernetske varnosti za zaščito vaših osebnih podatkov.

Adware in PUPs uporabljajo različne vprašljive distribucijske taktike

Oglaševalska programska oprema in PUP-i so znani po uporabi različnih dvomljivih distribucijskih taktik za infiltracijo v sisteme uporabnikov brez njihovega izrecnega soglasja. Te taktike pogosto izkoriščajo pomanjkanje ozaveščenosti uporabnikov in njihovo nagnjenost k spregledanju potencialnih tveganj. Tukaj je opisano, kako te zlonamerne entitete uporabljajo vprašljive metode distribucije:

  • Združevanje programske opreme : Ena najbolj razširjenih taktik vključuje združevanje oglaševalske programske opreme ali PUP-ov z zakonitimi prenosi programske opreme. Uporabniki, ki hitijo skozi namestitvene postopke, se lahko nenamerno strinjajo z namestitvijo dodatne, neželene programske opreme.
  • Zavajajoči namestitveni programi : nekateri namestitveni programi namerno prikrijejo oglaševalsko programsko opremo ali PUP-je kot bistvene posodobitve programske opreme ali uporabne aplikacije. Uporabniki se morda ne zavedajo, da nameščajo potencialno škodljivo programsko opremo.
  • Lažna sistemska opozorila : uporabniki lahko naletijo na zavajajoča pojavna okna ali sistemska opozorila, ki opozarjajo na neobstoječe varnostne grožnje. Klik na ta opozorila lahko vodi do namestitve lažne varnostne programske opreme, ki je pravzaprav PUP.
  • Razpoke v programski opremi in programski ključi : nezakonita spletna mesta, ki ponujajo vdrto programsko opremo ali kode, lahko v teh prenosih vključujejo skrito oglaševalsko programsko opremo ali PUP-je. Uporabniki, ki iščejo piratsko programsko opremo, lahko nevede namestijo neželene programe.
  • Zlonamerno oglaševanje : zlonamerno oglaševanje vključuje objavljanje škodljivih oglasov na zakonitih spletnih mestih. Klik na te oglase lahko sproži prenos in namestitev oglaševalske programske opreme ali PUP-jev.
  • Lažne posodobitve : uporabniki lahko naletijo na pojavna okna ali obvestila, ki trdijo, da njihova programska oprema, kot so brskalniki ali vtičniki, zahteva posodobitev. Klik na te pozive lahko povzroči namestitev neželene programske opreme.
  • Okužene e-poštne priloge : Kibernetski kriminalci pogosto razdeljujejo nevarne priloge prek vsiljene e-pošte. Odpiranje teh prilog lahko sproži namestitev oglaševalske programske opreme ali PUP-ov.
  • Razširitve brskalnika/dodatki : uporabniki bodo morda pozvani, da namestijo na videz koristne razširitve brskalnika ali dodatke, ki obljubljajo izboljšano funkcionalnost, a dejansko uvajajo zlonamerno vedenje.
  • Socialni inženiring : goljufi lahko uporabijo prepričevalne taktike, da prepričajo uporabnike, da namestijo na videz neškodljivo programsko opremo, le da pozneje odkrijejo njene zlonamerne namene.

Te taktike poudarjajo pomen izvajanja previdnega spletnega vedenja, kot je nalaganje programske opreme iz uglednih virov, natančno preučevanje pozivov za namestitev, redno posodabljanje programske opreme in uporaba varnostnih orodij za preprečevanje nenamerne namestitve neželenih ali zlonamernih programov.

V trendu

Najbolj gledan

Nalaganje...