Threat Database Potentially Unwanted Programs Rozšírenie prehliadača XI New Tab

Rozšírenie prehliadača XI New Tab

Rozšírenie prehliadača XI New Tab, ktoré sa prezentuje ako legitímny nástroj na predvádzanie tapiet prehliadača, bolo identifikované ako rušivá a klamlivá aplikácia. Výskumníci v oblasti kybernetickej bezpečnosti narazili na toto rozšírenie počas vyšetrovania pochybných webových stránok.

Po vykonaní dôkladnej analýzy XI New Tab experti odhalili jej základné funkcie. Zistili, že rozšírenie sa podieľa na neoprávnených zmenách nastavení prehliadača. Tieto úpravy sú zamerané na násilné presmerovanie používateľov na webovú stránku xitabs.com, ktorá je falošným vyhľadávačom. Tento druh správania jasne kategorizuje XI New Tab ako prehliadač únosca.

V podstate to, čo sa môže zdať ako užitočné rozšírenie navrhnuté na vylepšenie vzhľadu vášho prehliadača, je v skutočnosti nečestná entita, ktorá manipuluje s nastaveniami vášho prehliadača, aby vás priviedla k falošnému vyhľadávaciemu nástroju, čím vás potenciálne vystaví rôznym bezpečnostným rizikám a problémom s ochranou súkromia?

Prítomnosť únoscov prehliadača, ako je XI New Tab, môže viesť k vážnym obavám o súkromie

Únoscovia prehliadača sú pochybné programy, ktoré manipulujú s určitými nastaveniami vo webových prehliadačoch, zvyčajne vrátane predvoleného vyhľadávacieho nástroja, domovskej stránky a stránky na novej karte. Tieto zmeny sa vykonávajú na propagáciu konkrétnych webových stránok, ktoré si únoscovia vybrali.

Rozšírenie XI New Tab funguje podobným spôsobom úpravou nastavení prehliadača. V dôsledku toho, keď je toto rozšírenie nainštalované, akýkoľvek pokus o vyhľadávanie na webe pomocou panela s adresou URL prehliadača alebo pri otváraní nových kariet vedie k automatickým presmerovaniam na webovú stránku xitabs.com.

Falošným vyhľadávačom zvyčajne chýba schopnosť poskytovať skutočné výsledky vyhľadávania. Namiesto toho často presmerujú používateľov na legitímne internetové vyhľadávacie platformy. Napríklad xitabs.com bolo pozorované pri presmerovaní na vyhľadávací nástroj Bing. Cieľ presmerovania sa však môže líšiť v závislosti od faktorov, ako je geografická poloha používateľa.

Pozoruhodnou črtou softvéru na únos prehliadača je jeho využitie techník na zaistenie stálosti v systéme. To znamená, že tieto programy využívajú taktiku, aby sťažili ich odstránenie a zabránili používateľom obnoviť prehliadače do pôvodného stavu.

Okrem toho únoscovia prehliadača, ako napríklad XI New Tab, majú často schopnosť sledovať používateľské údaje. Informácie, ktoré zhromažďujú, môžu zahŕňať celý rad podrobností, ako sú navštívené adresy URL, zobrazené stránky, vyhľadávacie dopyty, internetové súbory cookie, prihlasovacie údaje, informácie umožňujúce osobnú identifikáciu a dokonca aj finančné údaje. Tieto zozbierané údaje by mohli byť zneužité rôznymi spôsobmi, napríklad predajom tretím stranám za účelom zisku alebo zneužitím na nezákonné účely. V dôsledku toho prítomnosť útočníkov prehliadača, ako je XI New Tab, predstavuje značné riziko pre súkromie a bezpečnosť používateľov.

Únoscovia prehliadača a šteňatá (potenciálne nechcené programy) sa pokúšajú skryť svoju inštaláciu prostredníctvom pochybných metód distribúcie

Únoscovia prehliadačov a šteňatá často využívajú rôzne klamlivé distribučné metódy, aby skryli svoju inštaláciu a infiltrovali sa do systémov používateľov bez ich súhlasu. Tieto metódy sú navrhnuté tak, aby využívali nedostatočnú informovanosť používateľov a obchádzali bezpečnostné opatrenia. Tu je návod, ako sa tieto nebezpečné entity pokúšajú skryť svoju inštaláciu:

Balenie s freeware/shareware : Jedna z najbežnejších metód zahŕňa spojenie únoscu alebo PUP s legitímnym a populárnym bezplatným alebo shareware softvérom. Používatelia, ktorí tieto programy nainštalujú narýchlo, môžu prehliadnuť ďalšie súčasti skryté v procese inštalácie.

Falošné aktualizácie softvéru : Používatelia sa môžu stretnúť s kontextovými oknami alebo upozorneniami, ktoré tvrdia, že ich softvér (ako sú prehliadače, doplnky alebo systémové nástroje) potrebuje aktualizáciu. Kliknutie na tieto výzvy môže viesť k inštalácii nežiaduceho softvéru.

Podvodná reklama : Škodlivá reklama zahŕňa umiestňovanie nebezpečných reklám na legitímne webové stránky. Kliknutie na tieto reklamy môže spustiť sťahovanie a inštaláciu prehliadača únoscov alebo PUP bez vedomia používateľa.

Zavádzajúci inštalátori : Niektorí inštalátori sa maskujú ako legitímne aplikácie, čím oklamú používateľov, aby uverili, že inštalujú niečo užitočné. Namiesto toho však inštalujú nebezpečný softvér.

Infikované e-mailové prílohy : Kyberzločinci často používajú nevyžiadané e-maily s infikovanými prílohami, ktoré po otvorení spustia inštaláciu nebezpečného softvéru.

Rozšírenia/doplnky prehliadača : Používatelia môžu byť vyzvaní, aby si nainštalovali zdanlivo neškodné rozšírenia alebo doplnky prehliadača, ktoré sľubujú užitočné funkcie, ale v skutočnosti predstavujú škodlivé správanie.

Sociálne inžinierstvo : Podvodníci môžu používať presvedčivé taktiky, aby presvedčili používateľov, aby si nainštalovali zdanlivo neškodný softvér, aby neskôr zistili, že ide o podvod.

Stručne povedané, únoscovia prehliadača a šteňatá používajú celý rad taktík na oklamanie používateľov, aby si ich nainštalovali. Používatelia by mali byť veľmi opatrní pri sťahovaní a inštalácii softvéru z internetu, používať iba renomované zdroje, udržiavať svoj softvér v aktuálnom stave a používať bezpečnostné nástroje, aby zabránili týmto nechceným inštaláciám.

Trendy

Najviac videné

Načítava...